Curs d'especialització Els Valors de la Natura en el Desenvolupament de l’Infant de 0-12 Anys

General

Descripción del programa

La natura forma part de la nostra vida. Tanmateix, els ciutadans que viuen en ciutats —i que representen el 75 % de la població— han perdut o han vist debilitats els seus vincles amb el món natural. Aquest curs t'ajudarà a recuperar aquestes relacions i t'oferirà eines per fer el mateix amb els infants de 0 a 12 anys.

A qui s'adreça

 • Docents, professorat i mestres interessats en la temàtica.
 • Docents vinculats a models escolars alternatius o activitats educatives no reglades.
 • Guies de turisme, guies excursionistes, educadors/ores ambientals o monitors/ores del lleure, que treballin amb grups d’infants en activitats que es desenvolupen en entorns naturals.
 • Monitors/ores i responsables de grups d’esplai i grups escoltes.
 • Professionals de la salut o que treballen amb infants interessats en els efectes beneficiaris de la natura durant la primera infància i el seu desenvolupament.

Requisits d'admissió

 • Titulació universitària.
 • S’admetran professionals sense titulació universitària interessats en la temàtica del curs; aquests, però, només rebran un certificat d’assistència lliurat per la Fundació.

Presentació

En el món occidental augmenta l’interès pels espais educatius vinculats a la natura i el contacte regular que els infants puguin tenir amb ella. Apareixen xarxes i moviments que expressen la necessitat de reconnectar els infants amb la natura, sobretot com a entorn òptim per al seu desenvolupament sa.

131154_photo-1472745942893-4b9f730c7668.jpg

Ben White / Unsplash

Objectius

 • Identificar i descriure els valors de la natura per al desenvolupament de l’infant en els tres àmbits següents:
  • a) La descoberta d’un mateix: el pla de desenvolupament intern, autonomia-autoestima-autoregulació. El treball motriu-sensorial, cognitiu, emocional, espiritual i social. Les meves capacitats i els meus límits. Presa de decisions i reptes. Beneficis per a la salut. La connexió amb un mateix: comprensió i acceptació. Necessitats bàsiques.
  • b) Les habilitats socials: el silenci, l’escolta i el diàleg. El grup i els seus reptes i imprevistos. Cooperació en el treball en grup i l’autoconeixement. Sentiment de pertinença. Equilibri entre donar i rebre.
  • c) El diàleg amb l’entorn: tots som natura i, per tant, jo soc una part del tot. Beneficis d’estar en entorns neutres i vius. Convivència amb altres espècies. Respecte a la diferència, vivència i comprensió profunda de l’ecosistema. Cadascú té el seu lloc i funció. Cicles, comprensió del temps i l’espai. Cultivar l’espera i l’acceptació dels ritmes. Fer visible allò invisible.
 • Valorar l’impacte i millora que aquests valors tenen en el desenvolupament de l’infant i comunicar-los d’una manera clara, assertiva i atractiva.
 • Valorar i exposar els canvis que aquests valors experimenten en la nostra societat i com això afecta el desenvolupament dels infants.

Metodologia

És un curs d’especialització teòric vivencial que inclou:

 • Una part teòrica presentada a través de ponències per tal d’oferir coneixements, obrir mirades i aportar els continguts específics del curs;
 • Una part pràctica amb dinàmiques vivencials per tal d’experimentar en primera persona els conceptes que es treballen al curs d’especialització;
 • Una part de reflexió i debat amb el grup per tal de compartir mirades;
 • Una part de treball personal, en el qual es demanaran tasques concretes per tal d’aprofundir en els conceptes abordats i portar-los a l’àrea d’interès i/o treball de cada participant, a través de la lectura d’articles, la recerca i la realització d’un petit projecte.

Sistema d'avaluació

Cal assistir a un mínim del 80 % de les hores lectives del curs.

Sortides professionals

Presentar-te com a persona experta a fer reconnectar els infants amb el seu entorn natural.

Última actualización Feb 2020

Beca Keystone

Descubre las opciones que nuestra beca puede darte

Acerca del centro educativo

La Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació (FUdGIF) es la institución creada por la Universitat de Girona (UdG) para fomentar la investigación científica y la docencia en todos los ámbito ... Leer más

La Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació (FUdGIF) es la institución creada por la Universitat de Girona (UdG) para fomentar la investigación científica y la docencia en todos los ámbitos de la Universitat de Girona, y estar al servicio de la sociedad de la que forma parte. Leer menos